۸۸۹۱٧٤٤۹
سبد خرید
ورود اعضا
 
خانه
تلگرام
کارشناسی ارشد
دکتری
راه موفقیت در کنکور
کتابخانه الکترونیک
خانه روانشناسی
خدمات مشاوره
برنامه کلاسها
فرم خام
بسته های ـآموزشی کتاب
آزمونهای آزمایشی
کارگاه ها آموزشی

نمونه جزوه روانشناسی عمومی

روانشناسی عمومی

(فصل اول ماهیت روانشناسی)

 

روانشناسی بررسی علمی رفتار و فرایندهای ذهنی است. جهت ورود به مباحث روانشناسی چند مسأله را از دیدگاهی های مختلف بررسی می نمایم.

 

1- ادارک پریشی چهره : به علت آسیب مغزی وارده بر ناحیه ای معین از مغز (سمت راست) فرد قادر به بازشناسی چهره افراد نمی باشد. این ناتوانی در بازشناسی چهره ها ادارک پریشی چهره یی نامیده (Prosopagnosia) می شود (نمونه: بیماری که زنش را به جای گربه گرفته بود یا عدم شناخت چهرة خود خود در آینه)

 

2-  اسناد ویژگی ها : هنگام قضاوت در این که پرداخت اعانه قابل توجهی ناشی از ویژگی موقعیت است ، معمولاً ویژگی شخص مهمتر به نظر می رسد. اما باید توجه داشت که در مواقعی فشار موقعیت ها چنان شدید است که همه افراد مجبورند کم و بیش به شیوة مشابهی رفتار کنند. اما در این موارد نیز ما مصرانه عمل فرد را برخاسته از شخصیت خودش تفسیر می کنیم. خطاهای ناشی از این سوگیری به اندازه ای شایع است که روانشناسان آن را خطای بنیادی اسناد fundamental attribution error نامیده اند.

 

3-  یا دزدودگی کودکی: اکثر بزرگسالان می توانند رویدادهایی از سال های نخستین زندگی خود را به خاطر آورند. اما تقریباً هیچ کسی قادر نیست اکثر رویدادهای سه سال اول زندگی خود را به خاطر آورد. از این دورة گذرا نقشی در ذهن ما نمی ماند. این پدیده را که زیگموند فروید کشف نمود. یا دزدودگی کودکی childhood amnesia نامیده می شود.

 

خاستگاه های تاریخی روانشناسی :

خاستگاه های روانشناسی نوین را می توان تا سده های چهارم و پنجم پیش از میلاد (5و4 ق.م) پی جویی کرد. (سقراط، افلاطون، ارسطو) پرسش هایی که سقراط، افلاطون و ارسطو مطرح کردند را باید پیش درآمد رویکرد شناختی دانست. مشاهدات بقراط دربارة نحوة کنترل و سازماندهی اندام های مختلف بدن به وسیله مغز زمینه را برای پیدایش رویکرد نوین به فیزیولوژی و دیدگاه زیست شناختی در روانشناسی آماده ساخت.

 

فطری نگری در برابر تجربه گرایی:

در دیدگاه فطری نگری گفته می شود که آدمیان با گنجینه ای از دانش و فهم واقعیت زاده می شوند. دکارت برخی از اندیشه ها را ( خدا، خویشتن، کمال،... ) فطری می دانست. وی بدن آدمی را ماشینی می دانست که قابل بررسی است. این دیدگاه دکارت سرآغاز رویکردهای پردازش اطلاعات دربارة ذهن آدمی است. دیدگاه تجربه گرایی بر آن است که دانش از طریق تجربه ها و تعامل های آدمی با جهان کسب می شود. این دیدگاه با نام جان لاک فیلسوف سده هفدهم پیوند دارد. او معتقد بود که آدمی در بدو تولد همچون لوح نانوشته ای است که تجربه های جریان رشد او، دانش و فهم را روی آن ثبت می کنند. این دیدگاه سرآغاز پیدایش روانشناسی تداعی گرا بود. آنها معتقد بودند که ذهن انباشته از اندیشه هایی است که از طریق حواس به آن راه می یابند و طبق اصولی از قبیل مشابهت و تضاد به هم پیوند می یابند. اما امروزه به طبیعت و تربیت با دیدی تلفیقی نگاه می شود.

 

آغاز روانشناسی علمی :

دوهزار سال بعد از بقراط در نیمه دوم صده نوزدهم روانشناسی علمی زاده شد. آغاز روانشناسی علمی را معمولاً متقارن با تأسیس نخستین آزمایشگاه روانشناسی توسط ویلهم وونت در سال 1879 در شهر لایبزیک آلمان می دانند. خاستگاه تأسیس آزمایشگاه وونت این باور بود که ذهن و رفتار را نیز مانند سیاره ها و مواد شیمیایی یا اندام های بدن آدمی می توان با روش های علمی بررسی کرد. وونت به درون نگری به عنوان روشی برای بررسی فرایندهای ذهنی اتکا می کرد. رویکرد شناختی قرن نوزدهم عمدتاً بر تجارب ذهنی تمرکز داشت و داده های آن نیز بیشتر حاصل خویشتن نگری (self-observation) یا درون نگری(introspection) بود. مشاهدات شخص دربارة ماهیت ادارک ها، اندیشه ها و احساس های خودش و ثبت آنها به وسیله خود او را درون نگری می نامند. (مثلاً مشاهدات شخص درباره تأثرات حسی خودش پس از تابش نور رنگین به وی)

وونت درون نگری را کافی ندانست و آزمایش را نیز برای تکمیل.. .


 

جهت کسب اطلاعات بیشتر و نیز دریافت کامل جزوات با شماره 88917446-021 و 88917449-021 تماس حاصل فرمایید

دپارتمان تخصصی روان شناسی و مشاوره

اطلاعات تماس

88901622 -021 ، 88917446 -021

infoebneyamin@yahoo.com

خیابان ولیعصر - بالاتر از بهشتی نرسیده به پارک ساعی - کوچه دل افروز (وزرا) - پلاک 4

88917449 -021

گالری تصاویر
© کلیه ی حقوق این وب سایت محفوظ و متعلق به موسسه آموزش عالی آزاد ابن یمین می باشد