بررسی برخی از گرایش های روانشناسی در آزمون کارشناسی ارشد
روانشناسی عمومی
یکی از زیر شاخه های اصلی در علوم انسانی است که در رابطه با مسائل گونا گونی از جمله؛ روابط انسانی، دلایل رفتارهای انسان، روان شناسی و به خصوص روش ها و توصیف چگونگی و کاربرد آن در استفاده از علم روانشناسی عمومی در مسائل روانی اجتماعی، آموزش و پرورش و رشد کودکان، شناخت کودکان عادی و استثنایی و کاربرد علوم رفتاری و شخصیتی روانشناسی در این چنین مسائل می باشد.
یکی از مهم ترین اهداف ورود رشته روانشناسی عمومی در تحصیلات تکمیلی کارشناسی ارشد و دکتری، یادگیری کامل تر و جامع به کار بردن روانشناسی عمومی در مدارس و آموزش و پرورش، مسائل روز روانی اجتماعی و کاهش بار روانی و تعمیم آن به جامعه است.
روانشناسی بالینی
روانشناسی بالینی در زیر مجموعه گروه روانشناسی قرار دارد. در رشته روانشناسی بالینی در مقطع کارشناسی ارشد عمدتا استفاده از علم روانشناسی در مسائلی چون: شناخت ناهنجاری های رفتار انسان، دلایل به وجود آمدن رفتار های نا شایست، درمان، تغییر ناهنجاری های به وجود آمده و راه های پیشگیری از آنها بحث می شود. روانشناسی بالینی همچون روانشناسی عمومی در مقاطع کارشناسی ارشد بیشترین متقاضی در این مجموعه را دارا می باشد. به همین دلیل دانشگاه های معتبر زیادی دی سراسر ایران و جهان به رشته های روانشناسی بالینی و روانشناسی عمومی در تحصیلات تحمیلی کارشناسی ارشد و دکتری اختصاص داده اند.
دانشجویان و دانش پژوهان در رشته کارشناسی ارشد روانشناسی بالینی، در مراکز درمانی و تشخیصی موسسات آموزشی و پژوهشی و مراکز توانبخشی ، راه کار های درمان و خدمات بالینی و پژوهشی پیشرفته توسط روانشناسی بالینی را می آموزند.
روانشناسی صنعتی و سازمانی
روانشناسی صنعتی سازمانی به بررسی روابط میان افراد با محیط کار آنان می پردازد. علم روانشناسی در صنعت، به مسائل شرایط، عواطف، احساسات، ضوابط و روابط، رضایت شغلی، امید به کار، رابطه بین کارگر و کارفرما، رابطه بین کارکنان، چگونگی رفتار در مصاحبه های شغلی، نحوه حضور و رفتار صحیح در محیط کار، آرامش شغلی، کنترل پروژه توسط علوم به روز روانشناسی، اهمیت دادن به خواسته های کارگران، چگونگی رفتار و رعایت استاندارد ها در معاملات و جلسات بین سازمان ها و ... نقش به سزایی ایفا میکند.
بنا به همین دلایل ، در چند سال اخیر در کشورمان رشته ای به نام روانشناسی صنعتی سازمانی به دانشگاه ها راه پیدا کرد. در این جهت برای پیشرفت روانشناسی در صنایع مختلف و بازخورد مناسب و مورد پسند جوامع، این رشته به مقاطع تحصیلات تکمیلی کارشناسی ارشد افزوده شد تا داوطلبانی که به رشته های مهندسی و صنایع و نیز روانشناسی علاقه مند هستند، بتوانند در هر دو رشته در قالب رشته روانشناسی صنعتی سازمانی در مقطع لیسانس و کارشناسی ارشد فعالیت کنند.
یکی از مؤثر ترین دلایل افزایش متقاضیان رشته روانشناسی صنعتی سازمانی، بازار کار مناسب و بسیار این رشته است. به دلیل وجود صنایع مختلف و نیز نیاز به وجود روانشناس برای برقراری آرامش و پیشبرد اهداف سازمان ها ، این رشته در خوشه های کاری پر طرفدار قرار گرفته است.
سنجش و اندازه گیری (روانسنجی)
روانسنجی یا سنجش و اندازه گیری یعنی بکارگیری روش های تحقیق و تحلیل های آماری در مسائل آموزشی ، پرورشی و یا تحقیق و پژوهشی می باشد. به عبارت دیگر رشته سنجش و اندازه گیری در مجموعه روانشناسی در کارشناسی ارشد ، به انجام روش های اندازه گیری در علوم روانشناسی به صورت عملی انجام می شود به طوری که ارزشیابی، اندازه گیری، سنجیدن صفات اخلاقی، تحلیل کمی و کیفی رفتار، استفاده از ابزارالات در اندازه گیری و سنجش خصوصیات اخلاقی و رفتاری، ارزشیابی شخصیت و .. به طور کامل و دقیق و جامع محاسبه و بررسی می شود.
در کارشناسی ارشد در رشته ی روانسنجی ، همواره به تحلیل و سنجش خصوصیات اخلاقی و رفتار های افراد با بهره گیری از روش های تحقیق و تحلیل های آماری توجه شده است. به دلیل آن که کاربرد مطالب نظری یاد گرفته شده بسیار مهمتر از صرفا دانستن است، به همین دلیل وجود رشته روانسنجی در تحصیلات تکمیلی کارشناسی ارشد بسیار مهم قلمداد می شود.
فارغ التحصیلان این رشته باید بتوانند با استفاده از تئوری کلاسیک اندازه گیری و تئوریهای " ویژگی پنهان " و همچنین آزمونهای استعداد تحصیلی در سطوح وسیعی امر سنجش آموزشی و تربیتی را انجام دهند.
روان شناسی تربیتی
در مجموعه روانشناسی ، رشته ای به نام روانشناسی تربیتی وجود دارد که جایگاه افراد در زمینه های آموزشی و پژوهشی و نیز تربیت دانش آموزان توسط مسائل دین ، فلسفه و پژوهشهای آزمایشگاهی مورد بررسی قرار می دهد.
یکی از مهم ترین نقش روان شناسی تربیتی را می توان، تربیت دانش آموزان و معلمان، شناخت شاگردان ، یادگیری فرایند یادگیری، ابزار های پژوهشی در روانشناسی تربیتی و ارزشیابی یادگیری پیشرفت دانست.
روانشناسی تربیتی در مقطع کارشناسی ارشد در زیر مجموعه روانشناسی2 به همراه رشته های مشاوره (تمامی گرایش ها) و نیز رشته کودکان استثنایی که جزو رشته های پرمخاطب در روانشناسی هستند قرار دارد. و نیز در این چند سال اخیر علاقه مندان به این رشته
افزایش پیدا کرده اند.
گروه آموزشی دکتر سورانی